Забележителни виртуози в програмата на 55-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив

Като част от културния календар на Община Пловдив и в контекста на събитията, оформящи облика на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г., 55-то издание на Международния фестивал на камерната музика представя впечатляваща програма, в която от 7 до 22 юни в Етнографския музей ценителите на камерното музициране ще имат удоволствието да чуят редица световно утвърдени творци, по-голямата част от които излизат за първи път на пловдивска сцена. Наред с тях в програмата присъстват и ярки музиканти пловдивчани.

55-ият Камерен фестивал се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Пловдив и ВУАРР – Пловдив, в партньорство с НУМТИ „Добрин Петков”, музикален магазин „Рунитон”, БГ Радио, Радио 1, Plovdiv Time и Plovdiv Online.

НАЧАЛЕН ЧАС на всички концерти: 20:00. МЯСТО: Етнографски музей – Старинен Пловдив

БИЛЕТИ: в мрежата на EVENTIM https://www.eventim.bg/bg/bileti/mezdunaroden-festival-plovdiv-etnografski-muze-starinen-524308/event.htmlна касата пред Община Пловдив, в Мюзик център, на каса Маскарт в Дома на културата, както и непосредствено преди всеки концерт в Етнографския музей

Концертмайсторът на Израелската филхармония Иля Коновалов открива на 7 юни 55-то фестивално издание, в клавирен съпровод на пловдивския пианист-акомпанятор Александър Колев.

На 9 юни – австрийският тенор, носител на Наградата за най-добър певец на 2016 година от Съвета на критиците на Немското национално радио Александър Каймбахер, в клавирен акомпанимент на израелската пианистка Анна Сушон.

На 12 юни – клавирно дуо „Лютославски” от Полша – лауреат на най-високите награди на редица международни конкурси за камерна музика.

С юбилеен концерт „50 години на сцената” и изложба на свои живописни платна на 13 юни ще свири прославеният пловдивски цигулар Мичо Димитров, в клавирен акомпанимент на Ирен Капеловска.

На 14 юни – испанският кларинетист Симон Ибаньес Хинес – възпитаник на Консерваторията в Барселона и Висшето училище „Гилдхол” в Лондон, професор по кларинет във Виенската музикална академия, в съпровод на испанския пианист Хуан Карлос Корнейес;

На 15 юни – клавирен рецитал на Магда Амара-Владар – Възпитаничката на знаменитата клавирна школа на МССМШ „Гнесини” и на Московската консерватория „П. И. Чайковски”, професор във Виенската музикална академия. 

Бравурен соло рецитал на 16 юни на виртуоза от Виенската филхармония – цигуларят Тибор Ковач.

Верен на концепцията си да предоставя подиум на най-младите български таланти, Фестивалът включва в програмата си концерт – 18 юни, на най-представителния камерен ансамбъл на НУМТИ „Добрин Петков” – клавирно трио „Пълдин” Николай Маринов (пиано), Стефан Хубенов (цигулка) и Зиад Касем (виолончело), с преподавател по камерна музика Детелина Маринкева.

На 21 юни с изцяло авторска музика от най-новия му компактдиск на родна сцена се завръща българо-американският пианист и композитор – пловдивчанинът Милен Киров.

55-то фестивално издание закрива на 22 юни соло флейтистът на Истанбулския оркестър Бюлент Евджил, в клавирен съпровод на един от водещите акомпанятори на международната сцена Филип Мол. 


55-ти Международен фестивал на камерната музика – Пловдив, 7 – 22 юни 2019, Етнографски музей – Старинен Пловдив

ПРОГРАМА

7 юни, петък, 20:00 часа, Етнографски музей

ОТКРИВАНЕ НЕ ФЕСТИВАЛА

Иля Коновалов – цигулка, Израел

Концертмайстор на Израелската филхармония

Александър Колев – пиано

Игор Стравински (1882 – 1971) – Италианска сюита за цигулка и пиано

Йоханес Брамс (1833 – 1897) – Соната за цигулка и пиано № 1 Сол мажор, оп. 78

Лудвиг ван Бетховен (1770 – 1827) – Соната за цигулка и пиано № 9 „Кройцер” Ла мажор, оп. 47

Мануел де Файя (1876 – 1946) – Сюита по испански народни песни

Времетраене: 110 мин. (с пауза)

Иля Коновалов е ученик на знаменития цигулков педагог, заслужил деятел на изкуството на РСФСР, народен артист на Руската федерация проф. Захар Брон. Иля Коновалов е концертирал в цяла Европа, в Русия, Бразилия, Корея, Индонезия, Китай и Япония. От  1997 г., по лична покана на Маестро Зубин Мета, е концертмайстор на един от най-престижните оркестри в света – Израелска филхармония. Свири с водещи оркестри като „Московски виртуози”, Холандския камерен радио оркестър, Израелската симфониета в Беер-Шева, Московския камерен оркестър „Музика Вива”, Симфоничния оркестър на Санкт-Петербургската капела, Московския държавен академичен симфоничен оркестър, Камерния оркестър на Цюрих, Новосибирската филхармония и др., под диригентството на Владимир Спиваков, Хю Уолф, Зубин Мета и Йоел Леви.  Свирил е камерна музика с много изтъкнати творци, сред които Александър Рудин, Юрий Башмет, Рудолф Бухбиндер, Лин Харел, Аркадий Ценципер, Дора Шварцберг, Стивън Исерлис, Миша Майски и др. От 2006 г. е първа цигулка на Израелския филхармоничен струнен квартет и професор във Висшето училище за музика „Бухман-Мета” към Университета в Тел Авив. Свири на легендарната цигулка на Антонио Страдивари „Херкулес”, изработена от великия майстор през 1732 г. в Кремона и принадлежала през годините също на легендарните Йожен Изаи, Шарл Мюнш и Хенрик Шеринг, който през 1972 г. я дарява на Йерусалим с волята на нея да свири концертмайсторът на Израелската филхармония.

Александър Колев завършва АМТИИ – Пловдив в класа на проф. Снежана Симеонова. Дългогодишен пианист-акомпанятор е в НУМТИ “Добрин Петков”. Работи с редица изявени ученици и преподаватели, участва с успех в множество национални и международни конкурси, фестивали, чествания, рецитали и майсторски класове. Носител е на многобройни специални награди за акомпанимент. Концертира активно и като камерен изпълнител. Партнира на изпълнители като Веселин Парашкевов, Антон Никулеску, Донк Сук Канг, Шандор Яворкай, Марио Хосен, Мидори. Проявява специален интерес към клавесина и инструменталното изкуство на барока. През 2013 г. основава заедно с цигуларката Милена Вълева ансамбъл „Camerata Pontica“, с който представят музикални проекти на различни форуми в страната.


9 юни, неделя, 20:00 часа, Етнографски музей

Александър Каймбахер – тенор, Австрия

Анна Сушон – пиано, Израел

Франц Шуберт (1797 – 1828) – Вокален цикъл „Зимен път”, оп. 89 (24 песни по стихове на Вилхелм Мюлер)

Времетраене: 80 мин.

Александър Каймбахер е австрийски оперен певец-тенор с международна кариера. Бил е член на състава на Виенската държавна опера и Баварската държавна опера в Мюнхен. Гастролира на сцената на оперни театри и концертни зали в цяла Европа, в това число Виенската Фолксопер, Театър Ан дер Вийн, на престижни музикални сцени в Люцерн, Бари, Равена, Неапол, Рим, Цюрих, Мадрид, в Миланската Ла Скала и др. Освен с ярките си изяви на оперната и оперетната сцена е особено ценéн и като интерпретатор на камерна вокална музика от класическия и съвременния репертоар. Големият му дебют е в ролята на Густав фон Ашенбах от операта „Смърт във Венеция” от Бритън, която му донася Наградата за най-добър певец на 2016 година от Съвета на критиците на Немското национално радио. Наскоро прави голям дебют в ролята на Пит от операта „Големият ужас” от Дьорд Лигети.

Анна Сушон завършва оркестрово дирижиране в Академията за музика и танц в Йерусалим, а по-късно и Виенския университет за музика и сценични изкуства. От 1996 г. живее и работи във Виена. Пианист-акомпанятор е във Виенската държавна опера, Театър ан дер Вийн и Виенската камерна опера. Като акомпанятор концертира с различни солисти във Виена, Мадрид, Москва, Берлин, Щутгарт, Йерусалим, Ню Йорк и Тел Авив. Като диригент е изнасяла концерти в САЩ и Израел, във Виена, Ерфурт, Залцбург, Загреб и Стокхолм.


12 юни, сряда, 20:00 часа, Етнографски музей

Клавирно дуо „Лютославски”, Полша

Емилия Ситаж – Бартоломей Воншик

Игнаци Ян Падеревски (1860 – 1941) – „Tatra Album”, оп. 12

Антонин Дворжак (1841 – 1904) – Славянски танци: № 2 „Думка“ ми минор, оп. 72; № 7 „Скочна“ до минор, оп. 46 ; № 8 „Соуседска” Ла бемол мажор, оп. 72 ; № 8 „Фуриант“ сол минор, оп. 46

Камий Сен-Санс (1835 – 1921) – „Танц на смъртта”, оп. 40

Мориц Мошковски (1854 – 1925) – „Нови испански танци”, оп. 65

Едвард Григ (1843 – 1907) – Два норвежки танца, оп. 35

Ференц Лист (1811 – 1886) – „Мефисто валс” № 1

Времетраене: 80 мин.

Клавирно дуо „Лютославски”  Емилия Ситаж и Бартоломей Воншик, е ансамбъл с ярка артистична кариера на международната сцена. Дуото е носител на престижната награда на Полша в областта на културата „Паспорти на Политика” (2014). Творческата им дейност започва през 1999 г. с обучението при известните клавирни дуа Браха Еден – Александър Тамир (Израел) и Ханс-Петер Стенцл – Фолкер Стенцл (Германия), както и с участието им в майсторски класове на дуото Яаара Тал – Андреас Гротхуйзен и дуото Аглика Генова – Любен Димитров. Музикантите са възпитаници на Музикалната академия „Фридерик Шопен” във Варшава и Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия. Дуото е лауреат и носител на Grand Prix от конкурса „Концертеум”, Гърция (2000), III награда от конкурса за клавирни дуа „Франц Шуберт”, Чехия (2003), Grand Prix и всички специални награди от Конкурса за клавирни дуа, Литва (2004), І награда от Конкурса за съвременна камерна музика, Полша (2006), II награда от конкурса „Валентино Бучи”, Италия (2009). Музикантите участват в международни фестивали в Полша, Франция, Литва, Италия, Израел, Беларус, Англия, концертират с успех в Карнеги хол – Ню Йорк, в залите на Варшавската филхармония, Консерваторията в Пекин, Чикагската филхармония, Берлинската филхармония, Izumi Hall в Осака и др. През 2006 г. пианистите започват сътрудничество с полското дуо ударни инструменти Hob-Beats и съвместно като квартет Kwadrofonik изпълняват музика от ХХ век, както и свои собствени композиции, вдъхновени от полските народни песни и танци.


13 юни, четвъртък, 20:00 часа, Етнографски музей

„50 години на сцената“

Концерт и Изложба

Мичо Димитров – цигулка

Концертмайстор на Държавна опера – Пловдив

Ирен Капеловска – пиано

260 години от смъртта на Георг Фридрих Хендел

120 години от рождението на Панчо Владигеров

Георг Фридрих Хендел (1685 – 1759) – Соната за цигулка и клавир № 3 Фа мажор 

Волфганг Амадеус Моцарт (1756 – 1791) – Менует

Лудвиг ван Бетховен (1770 – 1827) – Романс Сол мажор, оп. 40

Франц Шуберт (1797 – 1828) – Сонатина № 3 сол минор 

Георг Фридрих Хендел (1685 – 1759) – Соната за цигулка и клавир № 6 Ми мажор

Антонин Дворжак (1841 – 1904) – Романтична пиеса, оп. 75 

Рейнголд Глиер (1875 – 1956) – Валс

Панчо Владигеров (1899 – 1978) – Песен из „Българска сюита”

Родион Шчедрин (р. 1932) – „В подражание на Албенис”; „Хумореска”

Времетраене: 75 мин.

Мичо Димитров е един от именитите български цигулари. Завършва Музикалното училище в родния си град Пловдив, впоследствие и Музикалната академия в София в класа по цигулка на проф. Боян Лечев и класа по камерна музика на проф. Владимир Аврамов. От 1980 г. специализира във Висшето училище за музика и драма „Гилдхол” в Лондон при световноизвестния цигулков педагог проф. Ифра Нийман. Лауреат и носител е на редица награди от международни конкурси. През 1983 г. по покана на маестро Добрин Петков поема поста концертмайстор на Пловдивската филхармония. Пет години по-късно заминава за Холандия, където става концертмайстор на Радио-симфоничния оркестър в Хилверсум. Понастоящем е концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Пловдив. Свири като солист с всички големи български оркестри. Участва многократно в редица международни фестивали на територията на България. Гастролира в цяла Европа, в Русия, Куба и др. Изнася множество рецитали, съвместно с пианистката Виолета Попова. Провежда множество майсторски класове. През 2013 г. е избран за ,,Музикант на годината“ в предаването на БНР ,,Алегро виваче“. През 2019 г. е удостоен с награда „Златна лира” на СБМТД. От 2012 г. започва да рисува. Има над 1000 живописни платна и 11 самостоятелни изложби в България, Холандия и Франция.

Ирен Капеловска завършва Пловдивското музикално училище в класа по пиано на Кръстина Боева, а впоследствие АМТИИ – Пловдив. Специализира клавирен съпровод в НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София при проф. Ружка Чаракчиева. Завършва магистратура по образователен мениджмънт в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Като дългогодишен пианист-акомпанятор в НУМТИ „Добрин Петков” участва в концерти в България, Австрия, Белгия, Полша, Чехия и Италия, в десетки национални и международни конкурси, където е удостоена с почетни отличия за висок художествен акомпанимент, в международни музикални фестивали на територията на страната, както и в майсторски класове на изтъкнати чуждестранни и български инструменталисти. Автор е на книгите “Паметта на сърцето” (25 интервюта с именити преподаватели от Пловдивското музикално училище) и „Ружка Чаракчиева – Дух, талант, проникновение”. Носител е почетното отличие „Неофит Рилски” на МОН и на наградата „Златна лира” на СБМТД. От 2017 г. концертира в дуо с цигуларя Мичо Димитров.


14 юни, петък, 20:00 часа, Етнографски музей

Симон Ибаньес – кларинет, Испания

Хуан Карлос Корнейес – пиано, Испания

Йоханес Брамс (1833 – 1897) – Соната за кларинет и пиано № 2 Ми бемол мажор, оп. 120          

Андре Месаже (1853 – 1929) – Конкурсно соло

Джакомо Милучо (1928 – 1999) – Рапсодия за соло кларинет

Камий Сен-Санс (1835 – 1921) – Соната за кларинет и пиано Ми бемол мажор, оп. 167 

Джузепе Верди (1813 – 1901) – Донато Ловрельо (1841–1907) – Фантазия върху теми от операта „Травиата”

Времетраене: 70 мин. (с пауза)

Симон Ибаньес  е утвърдено име в концертния живот не само в родината му Испания, но и в редица европейски страни. Бил е преподавател по кларинет и камерна музика във фондация „Баренбойм-Саид”, а понастоящем е професор по кларинет във Виенската музикална академия. Завършва Консерваторията в Барселона и Висшето училище за музика и драма „Гилдхол” в Лондон. Концертирал е в „Роял Фестивал хол” и „Барбикан център” в Лондон, „Двореца на каталунската музика” и театър „Лисео” в Барселона, Двореца на изкуствата „Кралица София” във Валенсия, в престижни зали в Лондон, Ливърпул, Виена, Венеция, Барселона, Гьотеборг, Брюксел и Коста Рика. Артистичен директор е на международните майсторски класове „Ла Вилавела“ в Испания.

Хуан Карлос Корнейес завършва Кралската консерватория в Мадрид, Висшето училище за музика и драма „Гилдхол” в Лондон и Университета „Крал Хуан Карлос” в Мадрид. Концертира активно като камерен изпълнител съвместно с  изтъкнати инструменталисти и певци в Испания, Великобритания, САЩ, Италия, Австрия, Холандия, Португалия, Бразилия, България и Словения. Свирил е на сцената на залите „Уигмор“, „Барбикан център“, „Св. Джон Смит“ и „Св. Мартин“ в Лондон, в залата на „Американското общество“ в Ню Йорк, „Сесилия Мейрелес“ в Рио де Жанейро др. Съчетава концертната дейност с работата си като преподавател в Консерваторията „Салвадор Сеги” в Кастельон де ла Плана и Консерваторията „Лисео” в Барселона.


15 юни, събота, 20:00 часа, Етнографски музей

Магда Амара-Владар, Русия

Клавирен рецитал

Лудвиг ван Бетховен (1770 – 1827) – Соната № 31 Ла бемол мажор, oп. 110

Йоханес Брамс (1833 – 1897) – Три интермеци, oп. 117

Фридерик Шопен (1810 – 1849) – Балада № 1 сол минор, oп. 23

Сергей Рахманинов (1873 – 1943) – Прелюд № 10 си минор, oп. 32; Прелюд № 4 Ре мажор, oп. 23; Прелюд № 2 Си бемол мажор, oп. 23

Сергей Рахманинов (1873 – 1943) – Соната № 2 си бемол минор, oп. 36 (2-ра редакция)

Времетраене: 110 мин. (с пауза)

Магда Амара завършва Московската специална музикална школа „Гнесини” в класа на заслужилия артист на Руската федерация Михаил Хохлов и Московската консерватория „П. И. Чайковски” в класа на народния артист на Руската федерация проф. Сергей Доренски. Впоследствие завършва и Университета за музика във Виена. Лауреат и носител е на редица награди от престижни конкурси. Концертирала е на сцената на Музикферайн и Концертхаус във Виена, Тонхале в Цюрих, Концертгебау в Амстердам, Моцартеум в Залцбург и др. Свирила е с Виенския камерен оркестър, симфоничните оркестри на Северна Холандия, Кайро и Бърно. Творческата й дейност е свързана и с камерното музициране, любов към което й вдъхват изтъкнатите педагози в Московската консерватория проф. Татяна Гайдамович и проф. Александър Бондурянски. Като член на основания в класа на проф. Бондурянски „Цезар квинтет” има възможността редовно да концертира в залите на Филхармонията и Консерваторията в Москва и на други престижни сцени в Русия и в чужбина. Понастоящем работи в сътрудничество със световноизвестни изпълнители, сред които цигуларите Юлиан Рахлин, Дора Шварцберг и Павел Верников, с челистите Никита Борисоглебски и Хариет Крайх, с австрийския пианист и диригент Щефан Владар, със солисти на Виенската и Берлинската филхармонии, Симфоничния оркестър „П. И. Чайковски”, „Московска камерата” и др. От 2014 г. е професор във Виенската музикална академия.


16 юни, неделя, 20:00 часа, Етнографски музей

 Тибор Ковач – цигулка, Словакия / Австрия

Солист на Виенската филхармония

Соло рецитал

Йохан Себастиан Бах (1685 – 1750) – Шакона из Партита № 2, BWV 1004

Николо Паганини (1782 – 1840) – Каприз № 17 Ми бемол мажор, oп. 1

Рене Стар (р. 1951) – Ständchen

Хайнрих Вилхелм Ернст (1812 – 1865) – Голям каприз върху вокалната балада „Горски цар” от Фр. Шуберт

Фриц Крайслер (1875 – 1962) – Речитатив и Скерцо-Каприз, оп. 6

Йожен Изаи (1858 – 1931) – Соната № 6 Ми мажор, оп. 27

Николо Паганини (1782 – 1840) – Тема с вариации върху арията “Nel cor piu non mi sento” из операта „Воденичарката” от Дж. Паизиело

Времетраене: 60 мин.

Тибор Ковач учи в Консерваторията в Братислава, в Музикалната академия в Прага и в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. На 25-годишна възраст е приет във Виенската филхармония, където понастоящем е водач на втори цигулки. Свирил е като солист със Словашката филхармония, Словашкия радио оркестър, „Виртуозите на Прага”, Филхармонията „Яначек” в Острава, Националния симфоничен оркестър на Тайван, Камерния оркестър „Ференц Лист”, Камерата – Залцбург, Оркестъра на Романска Швейцария, Берлинския симфоничен оркестър и с оркестъра на Мариинския театър в Санкт Петербург. Някои от най-успешните му изяви са концерти в зала „Брамс” в Музикферайн във Виена, както и на сцената на Карнеги хол в Ню Йорк, където има честта да свири на прочутата цигулка „Гуарнери дел Джезу”, принадлежала някога на легендарния Фриц Крайслер. Записва голям брой дискове, между които интегрално изпълнение на 24-те каприза от Паганини. Води майсторски класове в Италия, Австрия и Япония. Член е на ансамбъла „Виенски виртуози”. През 2007 г. основава ансамбъла „The Philharmonics“. Ярко изразен виртуоз, Тибор Ковач свири на цигулка Антонио Страдивари, Кремона 1724 г., предоставена му от Австрийската национална банка.


18 юни, вторник, 20:00 часа, Етнографски музей

Клавирно трио „Пълдин”

Николай Маринов – пиано

Стефан Хубенов – цигулка

Зиад Касем – виолончело

Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив

Преподавател по камерна музика Детелина Маринкева

Антонин Дворжак (1841 – 1904) – Клавирно трио фа минор, оп. 65

Сергей Рахманинов (1873 – 1943) – Елегично трио сол минор

Астор Пиацола (1921 – 1992) – „Четирите годишни времена на Буенос Айрес”

Времетраене: 75 мин.

Клавирно трио „Пълдин” Николай Маринов – пиано, Стефан Хубенов – цигулка и Зиад Касем – виолончело, е най-представителният камерен ансамбъл на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив, от класа по камерна музика на Детелина Маринкева. Освен многобройни участия в представителни общоучилищни концерти, триото има успешни изяви на сцената на престижни културни институти в Пловдив, София и чужбина, в това число концерт в Огледалната зала на Посолството на България в Прага (2016 г.), три концертни изяви в резиденция „Бояна” по повод културните събития, съпътстващи Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (2018 г.), два концерта във Франция по покана на световноизвестния френски учен от български произход проф. Минко Балкански – в Посолството на България в Париж и концерт във Фурж (2018 г.). Триото е лауреат и носител на І-ва награда и специална награда „Клара Шуман” от Първия международен конкурс за камерна музика „Пловдив”, 2014 г., І-ва награда от Международен музикален интернет конкурс „Музиката на ХХ век” – „Велики композитори”, 2017 г. и ІІ-ра награда от Международен онлайн музикален конкурс „eMuse” – Атина, Гърция, 2018 г.


21 юни, петък, 20:00 часа, Етнографски музей

 Соло рецитал

Милен Киров – пиано, България / САЩ

представя най-новия си авторски соло албум SPATIUM

Своеобразна и нестандартна амалгама от джаз, госпъл, съвременна класическа музика и български фолклор, пречупени през призмата на творческото въображение и обединени от майсторството на импровизацията

Take 7 (2005)

Bulgarian Stride (2017)

Овчаря и Планината (2012)

Интермецо 1 „Дъждовни Капки” (2017)

Интермецо 2 (2017)

Интермецо 3 „Спатиум” (2017)

Интермецо 4 (2017)

За Баба (2017)

Бацилус Булгарикус (2017)

Back to Bulgaria (2005)

Д-р Милен Киров е българо-американски пианист, композитор и педагог с уникален артистичен почерк. Завършва Музикалното училище в родния си град Пловдив. От двадесет години живее и работи в Калифорния, САЩ. Носител е на множество награди като пианист и композитор. Едно от последните му отличия е Грамота от Конгреса на САЩ за работата му като директор на международен музикален ансамбъл, от една страна представяйки българската музикална култура и от друга продължавайки традициите на Лос Анджелис в мултикултурализма. Кариерата му чертае ролята на изпълнителя-композитор на 21-ви век, който не само надхвърля границите, но и не се вписва в рамките на традиционните артистични и жанрови норми. Самобитен като творец той използва своето родно българско музикално наследство, опита си на класически музикант, обичта си към американската традиционна музика и страстта си към импровизацията като основа за своята музикална същност и кариерата си на неповторим и уважаван артист.


22 юни, събота, 20:00 часа, Етнографски музей

ЗАКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА

Бюлент Евджил – флейта, Турция

Филип Мол – пиано, Германия

Сесил Шаминад (1857 – 1944) – Концертино, оп. 107

Виторио Монти (1868 – 1922) – Чардаш

Екрем Зеки Юн (1910 – 1987) – At the Tomb of Yunus

Пиетро Морлаки (1828 – 1868) – The Swiss Shepherd

Кристоф Вилибалд Глук (1714 – 1787) – „Танц на блажените духове” из операта „Орфей и Евридика”

Джулио Бричалди (1818 – 1881) – „Венециански карнавал”, oп. 78

Морис Равел (1875 – 1937) – Пиеса във форма на хабанера

Франсоа Борн (1840 – 1920) – Брилянтна фантазия върху теми от операта „Кармен” от Ж. Бизе

Времетраене: 70 мин. (с пауза)

Бюлент Евджил започва обучението си в Университета „Мимар Синан” в Истанбул, впоследствие продължава образованието си в Кралската академия в Брюксел и в Музикалната академия в Хайделберг-Манхайм. Световноизвестният флейтист сър Джеймс Голуей, при когото учи, го описва като един от най-добрите и впечатляващи флейтисти на своето поколение, притежаващ прекрасен тон и превъзходна техника. Свирил е като солист флейтист във филхармонията „Артуро Тосканини”, Симфоничния оркестър в Мурсия, Испания, Филхармонията в Сао Пауло, Държавната опера, Държавната филхармония и симфоничния оркестър „Борусан” в Истанбул. Концертирал е съвместно с редица изтъкнати музиканти, сред които Ришар Галиано, Беноа Фроманже, Давиде Формизано, Рафаеле Тревизани, Лиор Крецер, Андре Олива, Филип Мол и др. Участва в редица водещи международни музикални фестивали за флейтисти в Милано, Манчестър, Ница, Сан Диего, Ню Йорк, Белград и Словения. Има значителен принос за популяризирането на флейтата и развитието на флейтовото изкуство както в Турция, така и на международната сцена. Удостоен е с наградата „Най-добър изпълнител в областта на дървените духови инструменти” за 2010 г. в Турция  от ’’Classical Music Magazine Andante”.

Филип Мол завършва музика в Университета в Тексас, САЩ, а впоследствие и Висшето училище за музика в Мюнхен. От 1978 г. е пианист-акомпанятор в Немската опера в Берлин. Паралелно с това е концертиращ пианист и камерен изпълнител, работил съвместно със световни артисти като Катлин Батл, Хокан Хагегорд, Джеси Норман, Курт Мол, Анне-Софи Мутер, Акико Суванай и Коля Блахер. Свирил е с многобройни оркестри и камерни ансамбли в Германия. Концертирал е многократно в Европа, Северна Америка, Далечния Изток и Австралия. В периода 2004 – 2013 г. е професор във Висшето училище за музика и театър в Лайпциг. Осъществил е многобройни звукозаписи със световноизвестни изпълнители, сред които мецосопраното Рене Морлок, цигуларката Андреа Дука Льовенщайн, флейтистите Давиде Формизано, Бюлент Евджил и сър Джеймс Голуей, с когото е свирил повече от четиридесет години.


 

Реклами