Трио „Луденс” изстреля Камерния фест в небесния мир (снимки)

Младостта не е порок. Не е слабост. Младостта е сила! Младостта е порив! Това са мисли, които нахлуха в главата ми тази вечер – първата от красивите празници, наречени 52-ри Международен фестивал на камерната музика 2016 г.

Трио „Луденс” – трима изключителни млади хора от Румъния, току-що навлизащи в кариерата си, изстреляха като със залп старта на форума с мощното си и виртуозно изпълнение на концертната програма.

Започнаха с Клавирно трио № 4 „Думки” в ми минор от Антонин Дворжак – многопластова приказка – пъзел от славянски мелодии от XIX век. Още с първите няколко акорда грабнаха публиката със стилно и убедително владеене на инструментите, разгърнаха творбата в шест завършени като внушения части със завидно майсторство, плътност на изпълнение и сила на внушенията.

Вторият от великите европейци композитори отпреди две столетия, включен в тяхната фестивална програма, бе Йоханес Брамс. Неговото Клавирно трио № 3 в до минор прозвуча енергично, стегнато. Творбата блесна в цялата си сила в ръцете на Ела Бокор, Рафаел Бутару и Юлиан Океску. Нотите – на пръв поглед разхвърляни като зърна в нивата, се люшнаха в красиви музикални картини, изваяни до съвършенство във всеки детайл.

На финала – като поанта на вечерта, бяха старинните препратки в Клавирно трио в до мажор от испанеца Гаспар Касадо. Цигулка, виолончело и пиано звучаха като фантастична рапсодия в хайета на Етнографския музей. Публиката бе пленена. И с бурните си  аплодисменти покани на бис трио „Луденс”.  

Гостите от Румъния – млади хора, които символизират необремеността, са пример за подражание. Доказателство, че желанието да музицираш, да доставяш удоволствие с ноти, е въпрос не на политика, а на лично желание, на търпение, много работа, талант и истинско отдаване на музиката по големия път на професионализма.

Зашеметяваща първа фестивална вечер на камерната музика в Етнографския музей в Старинен Пловдив!

Евелина Здравкова