ЛУДЕНСов старт на 52-ия Международен фестивал на камерната музика

Клавирното трио „Луденс“, обединяващо трима млади виртуози от Румъния, открива 52-годишния Международен фестивал на камерната музика в Пловдив. На 10 юни от 20 часа в Етнографския музей в Стария град трио „Луденс“ се изявява пред фестивалната публика след отличието си от Втория международен конкурс за камерна музика „Пловдив” – 2015, предопределило и Специалната му награда от Експертния съвет на Камерния фестивал – да даде тазгодишния старт.

„Луденс“ е изграден от изявени млади румънски музиканти – всеки поотделно с ярка изпълнителска кариера в родината си и извън нея: Рафаел Бутару – цигулка, Ела Бокор – виолончело, и Юлиан Океску – пиано.

Концертмайсторът на оркестъра на Националната опера в Букурещ, на Румънския младежки оркестър и на ансамблите „Ад Хок” и „Опера Груп Проджект” Рафаел Бутару е с най-богат и впечатляващ изпълнителски и лекторски опит. Ела Бокор, завършила виолончело при проф. Марин Казаку, е докторант в Националния университет за музика в Букурещ. Обучение и съвместно музициране с изтъкнати музиканти, с  различни класни оркестрови и камерни формации включва още артистичната й кариера. Същото може да се каже и за най-младия от „Луденс“ – пианиста Юлиан Океску. Въпреки че е още студент в Националния университет за музика в Букурещ в класа на проф. Дана Боршан, той не отстъпва на колегите си по брой и значимост на национални и международни отличия, както и на рецитали в престижни международни фестивали.

Познавачите изтъкват високото ниво и оригиналност на Клавирно трио „Луденс“ в класическото камерно музициране. Пловдивчани ще се убедят в това: ще чуят творби от Брамс, Дворжак и Касадо, изпълнени във впечатляващия ЛУДЕНСов стил. 


На 12 юни, неделя, в 20:00 часа, в Етнографския музей, Фестивалът ще отбележи 80-годишнината на проф. Николай Стойков. Авторският концерт на Маестрото ще бъде реализиран от: Клавирно дуо ДОРА И АНАСТАС СЛАВЧЕВИ, АНАТОЛИ КРЪСТЕВ – виолончело, РОМЕО СМИЛКОВ – пиано, АННА БАРБУДЕВА – сопрано, ЗДРАВКА КОЛЕВА – арфа, ЦВЕТЕЛИНА БОРИСОВА – пиано.

Елисавета Шотилова

PR на фестивала