Даровитият 15-годишен пианист Николай Маринов дебютира на Камерния фестивал

Три дни преди пресконференцията, представяща започващия на 10 юни 52-ри Международен фестивал на камерната музика, най-младият участник в него – даровитият пианист Николай Маринов, се завърна от представителен концерт в Прага. Само през сезон 2015-2016 г. ученикът от Пловдивското музикално училище с клавирен педагог Светлана Косева концертира в „Карнеги Хол” – Ню Йорк, „Роял Албърт Хол” – Лондон, оперен театър „Бастилия” – Париж.

Преди да дебютира на МФКМ – на 16 юни, от 20 часа в Етнографския музей – детето чудо от Пловдив ще има през първите две седмици на юни напрегната програма зад граница. В Париж – самостоятелен концерт, после ще участва в майсторски клас в Тексас и там ще свири с Тексаската  филхармонията.

Как Николай постига всичко това – вече има 33 отличия в престижни български и международни фестивали, как успява да се справи? Най-вече с труд, с много труд – е отговорът му, – но и талантът помага, за да се получи нещо хубаво. Свиря, самостоятелно, по 5, 6-7 часа, а понякога и по повече, признава младият виртуоз, изключително благодарен на Светлана Косева. И двамата се трудим допълнително, часовете в учебната програма са недостатъчни, допълни своя ученик педагожката от НУМТИ „Добрин Петков“. Според нея големият успех трябва да дойде естествено, а не на всяка цена – на живот и смърт. Николай да има сила, да попадне на точния бъдещ педагог, за да се развива занапред и винаги да е влюбен в музиката, пожела учителката на ученика си.

Той, ученикът, е вписан в афиша на 52 МФКМ редом с професионалистите. На концерта си на 16 юни ще се представи със 70-минутна програма. Фестивалната публика ще чуе изключителният пианист Николай Маринов да интерпретира произведения на Бетховен, в това число и една от неговите най-мащабни сонати за пиано – „Апасионата”, творби от Чайковски, Шопен, Прокофиев и виртуозните клавирни транскрипции на Ференц Лист.

Елисавета Шотилова

На снимката: Николай Маринов, Светлана Косева