ТЕОДОСИЙ СПАСОВ

Teodosiy Spasov

Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Стилът му е уникален, смес от фолклор и джаз.

Роден е на 4 март 1961 година в град Исперих. Завършва СМУ „Филип Кутев” в град Котел и АМТИИ в Пловдив.

Той e първият, който започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал.

Свири с фолклорни и джазови състави, с именити български и чужди музиканти, между които Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия”, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез.

Три години свири в световноизвестното ирландско музикално-танцово шоу “ Riverdance”.

През 1995 списание „Нюзуик“ го определя като един от най-талантливите музиканти от Източна Европа.

Освен концертните си изяви, композира музика за документални и игрални филми и театрални постановки.

Носител е на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината“ (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001).

Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации. Теодосий Спасов и „Небесни струни“ е състав, създаден по идея и покана на фестивала „Балканска треска“ във Виена. Музиката им събира в себе си нюанси от европейската класическа музика и балканския фолклор, преплетени с новаторски аранжименти в духа на джаза. Всяка от пиесите носи свой собствен магнетичен заряд и настроение. Усещането за лекота, изящество и възвишеност се сменя с бурната страст и темперамент на огъня и циганския танц, по-носталгичните композиции са заредени с пречистващата сила на музиката на Теодосий. Кавалът му лъкатуши между дълбоката мъдрост на народното творчество и традиции и душевното спокойствие на открилия хармонията вътре в себе си човек.

Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр.“ – сп. ”Нюзуик” (1995)