СОФИЯ КВАРТЕТ

Sofia-Quartet 2

„София квартет” е създаден първоначално като радиоквартет към БНР. През годините в състава му са участвали музикантите Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, Димо Димов, Ангел Станков, Джефри Дийн и други.

Символ на качество, „София квартет” е формация на световно ниво – факт, който се потвърждава от многобройните концерти на състава в чужбина, както и от дискографията, издавана и в чужбина.

Към настоящия момент квартетът се обновява, привличайки едни от най-добрите инструменталисти в България. Стоимен Пеев, Йордан Димитров и Любомир Ников са новите лица в квартета, а известният виолист Валентин Геров е доайенът в състава.

Квартетът се е наложил като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците. Неговите цикли с тематични концерти под надслов „Виенска класика”, „Обичате ли Брамс?”, „Към Новия свят”, „Руска и френска музика”, „Квартетите на Бетховен” добиват широка популярност и квартетът е канен да участва в редица престижни музикални форуми като Новогодишния музикален фестивал в НДК, Международния фестивал на камерната музика в Пловдив, фестивала „Софийски музикални седмици” и много други.

По-голямата част от произведенията в репертоара на квартета са излъчвани по БНТ и записвани от БНР. Квартетът е осъществил световни премиери на произведения от Михаил Пеков, Димитрис Темелис и Тацуя Коумадзаки.

Задграничната концертна дейност на състава обхваща страни от Европа и Азия, като нееднократни са концертите в Гърция, Македония, Сърбия, Черна гора, Австрия, Франция, Чехия и Япония.

През 2007 г. „София квартет” е поканен да открие камерния фестивал в прочутата зала „Мегарон музикс” в Солун, след което записва компакт диск с творби от Димитрис Темелис. Същата година изнася с голям успех два концерта в Страсбург – в Съвета на Европа и в Катедралата на Страсбург.

През 2008 г. квартетът свири в реномирания „Йозеф Хайдн институт” във Виена, а също така осъществява промоция на компактдиск с трите квартета на Михаил Пеков с концерти във Виена и Прага.

През 2009 г. гостува с успех в Япония, а през 2011 г. в Черна гора. През същата 2011 г. съставът реализира проект „Под небето София квартет”. Всеки уикенд в продължение на месец и половина квартетът изнася различна програма пред Народния театър в столицата с цел запознаване на широката публика с красотата на класическата музика. Пак през 2011 г. съставът е удостоен с годишната награда „Български будители” на фондация „Млади български таланти”.

През 2012 г. музикантите участват с концерт в „Есенни музикални празници” в Скопие, откъдето се завръщат с почетното отличие „Диплом за високи постижения в представянето на българското изкуство”.

През 2013 г. квартетът гостува в Москва в рамките на „Дни на София в Москва”.

Голямо признание за интензивната концертна дейност и високите изпълнителски постижения на „София квартет” е удостояването му с наградата „Кристална лира” на СБМТД за 2004 година.

„София квартет” има реализирани концерти с известни гост-изпълнители, сред които джаз певецът Васил Петров, пианистите Божидар Ноев, Виктор Чучков и много други.

Стоимен Пеев – цигулка. Отличен е с редица награди от национални конкурси, между които „Недялка Симеонова” – Хасково, „Добри Христов” – Варна, Конкурс за чешка и словашка музика – Варна, „Светослав Обретенов” – Провадия. Печели награди от международните конкурси за цигулари „Емил Камиларов” – София и „Панчо Владигеров” – Шумен. Свири като солист в редица български оркестри. Участва в концертни турнета в Русия, Китай, Япония, Алжир, Германия, Австрия. Участва в международни музикални академии и фестивали: Международна лятна академия – Семеринг, „Холандски музикални сесии“ – Берген, „Варненско лято”. Участва в майсторски класове на Йозеф Рисин, Кшищоф Веркшин, Ян Талих, Естер Хафнер, Минчо Минчев. От 2011г. е член на Камерен ансамбъл „Софийски солисти”.

Йордан Димитров – цигулка. Бил е член на Симфоничния оркестър на БНР, Камерен оркестър ”Колегиум музикум” – Банкя, Нов симфоничен оркестър и други. От 2001г. е член на Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, а от 2006г. е концертмайстор на състава. Участва в много записи на класическа, съвременна и филмова музика за различни звукозаписни компании в България и чужбина, както и за БНТ и БНР.

Валентин Геров – виола. Лауреат на конкурси в България и чужбина. През 1991-92г. специализира в Щутгарт при „Мелос квартет”. Признат за един от най-изтъкнатите камерни артисти, той е свирил с много изявени ансамбли, записвал е за радиото и телевизията. Изявява се като класически и джаз музикант. Редица композитори са му посвещавали свои произведения. През 1995г. получава наградата „Музикант на годината” за концертна дейност.

Любомир Ников – виолончело. Завършва НМУ „Любомир Пипков” – София с пълно отличие и Златен медал. Голяма заслуга за професионалното му развитие има известният руски музикант Николай Беспалов, както и проф. Б. Караконов и проф. В. Николов. Печели Първа награда на Конкурса за млади виолончелисти в Кюстендил и Специална награда за английска музика на конкурса „Музиката и Земята” – София. През 1992г. постъпва в Софийска филхармония и печели конкурса за концертмайстор. Има реализирани записи за БНТ и БНР, както и осъществени много концертни турнета в страните от Европейския съюз, Япония, Южна Корея, Америка, Русия, Турция, Израел.