СЕЕЛИ ТОИВИО

Seeli Toivio

Сеели Тоивио се изявява в Европа, Азия, Южна Африка и САЩ като солист, с рецитали и като камерен изпълнител. Правила е телевизионни и радиопредавания в Европа, има компактдискове за финландски и български звукозаписни компании. Изнася концерти във Финландия, България, Англия и Япония.

Започва да свири на виолончело от 4-годишна възраст при Юко Паавола. Обучението й преминава в Академията „Сибелиус” – Хелзинки с Хану Клиски (1988-1991), в Академията „Лист” в Будапеща с Миклош Перени (1990-1993), в Кралската музикална академия в Лондон с Дейвид Стрейндж (1995-1998) и отново в академията „Сибелиус” при Марти Руси (1998-2003). Завършва Кралската академия в Лондон с диплома за най-високи постижения – диплома RAM, магистърска степен и докторат на тема „Развитие на техниката на лявата ръка при виолончелото от 18 век”. Тази техника тя използва при виртуозни изпълнения.

Репертоарът й включва произведения от 17 век до съвременноста. Прави аранжименти на Фантазия „Кармен” от Сарасате, Цигански мелодии, Скерцо-тарантела от Виенявски, Паганини – фантазия „Моисей” и др.

Била е член на журито на първия конкурс за виолончелисти в Белгия.

Свири на виолончело, направено от Давид Текиер през 1707 г., предоставено й от Финландска културна фондация до 2011 г.