СВЕТЛИН РУСЕВ

Svetlin Roussev

Светлин Русев е роден през 1976 г. в Русе, където започва своето обучение по музика в НУИ „Проф. Веселин Стоянов”. През 1991 г. е приет в Националната консерватория за музика и танц (Conservatoire National Superieur de Musique) в Париж и още през 1994 г. печели първа награда по цигулка и камерна музика. Носител е и на много други награди от международни конкурси, сред които се откроява получената през 2001 г. получава първа награда, специалната награда на публиката и специалната награда на Първия международен конкурс в Сендай, Япония.

Изпълнява със забележителна виртуозност и дълбочина широк репертоар, който обхваща творби от барока до съвременната музика. Известен е с изпълненията си на славянски композиции и е един от изтъкнатите пропагандатори на българска музика.

Солист е на различни оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа, концертира активно и като член на триото Русев – Салк – Розанова и на ансамбъл Тангисимо.

От 2000 до 2005 г. е концертмайстор на оркестъра в Оверн, от 2005 г. – концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското радио, а от 2007 г. – и на Сеулската филхармония.

След успешния компактдиск със записи на пиеси от Панчо Владигеров заедно с пианистката Елена Розанова,  издава Concerto Funebre на Карл Амадеус Хартман с оркестъра на Оверн под диригентството на Ари Ван Бек. През 2009 г. отново с Елена Розанова записва за Integral Classic произведения от композиторите Йожен Изаи, Сезар Франк и Камий Сен-Санс, a през 2010 г. заедно с пианиста Фредерик д’Ориа Никола записва сонати от Е. Григ и Н. Метнер за Fondamenta.

От 2008 г.  е професор по цигулка в Националната консерватория за музика и танц в Париж.

От 2011 г. свири на уникална по своя произход цигулка Амати-Страдивариус от 1720 г., предоставена му от AMUNDI.

Носител е на наградата Музикант на годината (2006) и на наградата Кристална лира (2007) за големите му постижения на концертите през сезон 2006/2007 г. в България.