РОСТИСЛАВ ЙОВЧЕВ

Krasimir Taskov, Rostislav Yovchev (3)Ростислав Йовчев е роден в София през 1961 г. Завършва СМУ “Любомир Пипков” в класа на Л. Стоянова, а през 1984 г. НМА” Проф. П. Владигеров” – София, в класа на проф. Атанас Куртев, след което и двугодишен майсторски клас при него. Специализира пиано, камерна музика и клавирен съпровод в Кралската консерватория в Брюксел. 

Лауреат е на редица наши и международни конкурси: I награда от националния конкурс “Светослав Обретенов” (1980 г.), III награда от международния конкурс в Салерно, Италия (1981 г.), I награда и наградата на СБК от националния конкурс “Карол Шимановски” (1982 г.), III награда на Международния конкурс “Пилар Байона”, Испания (1983 г.) и на единствената награда от конкурса за най-добро изпълнение на испанска музика от курса в Сантяго де Компостела (1984 г.). През учебната 1992/1993 г.

Концертира активно като солист и камерен изпълнител в България, Германия, Белгия, Испания, Полша, Унгария, Румъния, Хърватска, Кипър, Турция, Южна Корея, Тунис и др. Участва в най-престижни фестивали – “Салон на изкуствата”, ”Софийски музикални седмици”, ”Надежди, таланти, майстори”, “Аполония”, ”Филармоника”, “Музикалният октомври в Картаген” (Тунис) и др.

Осъществява майсторски класове в България (Созопол, Шумен и Плевен), Корея (Сеул), Румъния (Яш), Турция (Анкара). Има записи за БНР и за радиа във Варшава, Берлин и Сарагоса.

Има издадени компактдискове съвместно с виолончелиста Венцислав Николов, флейтистката Ина Георгиева и корейския кларинетист Йо Янгде.

Между 2002 и 2004 г.  е преподавател по пиано във Висшия музикален институт в Сус, Тунис.

Бил е член на жури в националните конкурси “Св. Обретенов”, ”Класика и съвременост”, “Лист – Барток” и Конкурса за акомпанятори в Плевен.

Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, като в него влизат някои крупни и рядко изпълнявани творби: Вариации по валс на Диабели от Бетховен, Голяма соната от Чайковски, сюита “Иберия” от Исак Албенис, почти всички солови творби от Бела Барток и много български творби, сред които и Концерт за пиано и оркестър № 4 от Панчо Владигеров. С Шуменската филхармония изпълнява интегрално клавирните концерти на Бетховен.

Преподава пиано в НМА “Проф. Панчо Владигеров”, а от май 2008 г. е ръководител на катедра “Пиано” в Теоретичния факултет.

Носител е на “Кристална лира” в категориите “Инструменталисти” и “Музикална критика” за 2011 г. През същата година получава и “Златна лира” на СБМТД.