История

Международният фестивал на камерната музика в Пловдив е учреден през 1964 година от група музикални ентусиасти, с подкрепата на Община Пловдив и Министерството на културата.

Първото фестивално издание се провежда от 1 до 12 юни 1964 г. в уникалната атмосфера на Етнографския музей в Старинен Пловдив. Още на старта форумът се очертава като многообещаващо творческо начало, бързо прераснало в международно събитие и трамплин за световни изяви на най-изявените изпълнители на класическата музика и професионална школа за младите музикални дарования на България.

Сред учредителите и организаторите са проф. Владимир Аврамов, проф. Александър Нейнски, Добрин Петков, Марко Мешолам, градските институции на Пловдив и Българска концертната дирекция — София.

Година след година музикалният форум се утвърждава като традиционна и необходима музикална проява за града и региона, вписвайки в дълголетната си история имената на знаменити музиканти като Ифра Нийман, Михаел Фришеншлагер, дуото Емил Камиларов и Дина Шнайдерман, Стойка Миланова, Юри Буков, Минчо Минчев и десетки още, премиери на музикални творби, чествания на композитори, диригенти, ансамбли и отделни интерпретатори на камерната музика.

В своята над половинвековна летопис Фестивалът се подготвя и управлява чрез различни форми и начини, но с неизменната цел да покаже на пловдивската публика едни от най-добрите камерни изпълнители.

През 80-те години е учредена едноименна фондация, в която активно работят диригента Пламен Джуров, Живко Жеков – директор на Окръжна концертна дирекция, Георги Иванов и др.

През 2008 година новите пазарни условия, в които се развиват културните процеси в страната, наложиха изготвянето и прилагането на СТАТУТ за подготовка, организация и провеждане на Фестивала като основание за неговото обновяване и съвременно форматиране.

Селекцията и съставянето на ежегодните фестивални програми се извършва от експертен съвет, в чийто състав са участвали видни местни и столични музиканти – проф. Анастас Славчев, проф. Георги Кънев, проф. Александър Спиров, доц. Крикор Четинян, д-р Андрей Андреев, проф. д-р Юлиан Куюмджиев, проф. д-р Полина Куюмджиева, д-р Веселин Емануилов, Аделина Калудова, Юлия Манолова, д-р Поля Паунова-Тошева и др.

По смисъла на утвърдения Статут, Международният фестивал на камерната музика – Пловдив се ръководи и направлява от kоординационен съвет при Община Пловдив, оглавяван от началника на отдел ”Култура”, а продуцент и практически организатор e сдружение ”Интерарт фест”. Дългогодишен мениджър на фестивала е Димитър Малашинов.

Advertisements