ИРЕН КАПЕЛОВСКА

Daniela Shtereva, Iren Kapelovska (5)

Ирен Капеловска е родена в Хасково. През 1985г. завършва със златен медал Средно музикално училище (днес Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков”) – Пловдив, със специалност пиано в класа на Кръстина Боева и е първият носител на наградата „Проф. Здравко Манолов”. През 1990г. завършва с отличие магистратура по музикална педагогика в АМТИИ – Пловдив. От същата година е щатен преподавател в НУМТИ “Добрин Петков”,  а от 1996г. и ръководител на група „Корепетиция”. В периода 1992 – 1994 година специализира клавирен съпровод в НМА “Проф. Панчо Владигеров” – София при именитата пианистка проф. Ружка Чаракчиева.

През 2006г. завършва с пълно отличие магистратура по образователен мениджмънт в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.  В периода 2005 – 2007 година е PR на НУМТИ „Добрин Петков”.

Била е солист на Пловдивската филхармония и Симфоничния оркестър на Хасково. Концертира активно като камерен изпълнител и партниращ пианист в България, Австрия и Полша. Участва като акомпанятор в десетки национални и международни музикални конкурси. Съпровождащ пианист е на участници в майсторски класове на редица световноизвестни музиканти, между които Олег Криса, Мидори Гото, Жерар Пуле, Кеворк Мардиросян, Мичо Димитров, Марио Хосен и др. Концертмайстор е на създадения за първи път в България Ансамбъл от десет пиана, който дебютира на Есенния салон на изкуствата – Пловдив, 2007г. През месец февруари 2011г. партнира на прочутия цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази в Пловдив. Осъществила е записи в БНТ, БНР, БТВ, ПОТ и Радио Пловдив.

Автор е на книгата “Паметта на сърцето” (25 интервюта с именити преподаватели от Пловдивското музикално училище), посветена на 65-годишнината от създаването на училището, както и на публикации в специализирани издания и пловдивската преса.

Носител е на почетни отличия и дипломи за висок художествен клавирен съпровод от национални и международни конкурси. През 2007г. е удостоена с наградата за най-професионален акомпанимент на Международния конкурс за немска и австрийска музика в Бургас. През 2013г. получава почетното отличие “Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката за високопрофесионална дейност. През 2014г. Съюзът на българските музикални и танцови дейци й присъжда наградата „Златна лира” за високи художествени постижения.