ГЕОРГИ ЧЕРКИН

G_Cherkin

ГЕОРГИ ЧЕРКИН е роден през 1977 в София в семейство с музикални традиции. Още на шест години започва да свири на пиано и година по-късно е приет в Националното музикално училище в София, където до завършването си учи при Ант. Бонева. През 1996 е приет на първо място в Музикалната академия в София, където продължава обучението си при проф. Атанас Куртев. През периода 1997–1999 специализира в престижната академия Санта Чечилия в Рим при Серджо Пертикароли, дипломирайки се с огромен успех.

Изнася концерти в престижните световни зали Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и други.

Приносът му в развитието и популяризирането на културата е оценен с наградите Кристална лира, Златен Век, Златна муза, Златно перо и др. Победител е на международните конкурси „Панчо Владигеров“ в Шумен (2003), „Premio Sassari“ в Италия (1999) и „Млади музикални дарования“ в София (1994).

Репертоарът му включва много концерти за пиано и оркестър, повечето от които изпълнява със Софийската Филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Класик ФМ М-Тел оркестър, Симфоничен оркестър Билкент в Анкара, Оркестър на Санта Чечилия в Рим и други под диригентството на Емил Табаков, Милен Начев, Георги Димитров, Станислав Ушев, Йордан Дафов, Хория Андреску, Овидиу Балан, Мигел Граса Мора и др.

Активната му концертна дейност за периода 2006-2007 включва редица рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, и Братислава. Сезон 2006-2007 започва с концерт в Кралския дворец в Осло, където изпълнява Концерт за пиано №9 от Моцарт с Класик ФМ М-Тел оркестър под патронажа на краля на Норвегия. Със същия оркестър свири двата концерта на Лист в една вечер на тържествен коледен концерт в зала България. Следват изпълнения на Петия концерт за пиано от Бетовен, както и на Шумановия концерт за пиано в ла минор със Софийска филхармония.

През сезон 2007-2008 открива престижния фестивал Европалия в Брюксел, изпълнявайки Фантазия за пиано, хор и оркестър на Бетовен с Букурещката филхармония Джордже Енеску в Palais des Beaux Arts.

През 2008 изпълнява с голям успех Концерт №4 от Рахманинов със Софийската филхармония пред пълна зала България.