ВЕСЕЛИН ГЕЛЕВ

Veselin Gelev (3)

Веселин Гелев започва музикалното си образование в СМУ “Добрин Петков“ – Пловдив, в класа на Боянка Шопова. Завършва Академията за музика и изкуства в Айдълуайлд, Калифорния, в класа на Тодор Пелев. Бакалавърска и магистърска степени получава в “Джулиард скул“ в Ню Йорк при проф. Стивън Клап и проф. Роберт Мен. След завършване на обучението си участва активно в музикалния живот на Ню Йорк с многобройни изяви като солист и камерен изпълнител.

Като водач на авангардния „Абсолют ансамбъл“, номиниран за Грами за 2002 г., концертира в Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия.

С камерния състав „Антарес“ става носител на Голямата награда на конкурса Концерт артистс гилд в Ню Йорк и концертира многократно в Уайл-Карнеги хол в Ню Йорк, Кенеди сентър в Вашингтон, Музея за изкуства в Лос Анджелис.

Бил е солист на Лондонския филхармоничен оркестър, на Фестивалния оркестър в Сполето (Италия), Симфоничния оркестър Ню Хейвън (Кънектикът), „Джулиард Симфони“ (Ню Йорк), Пловдивската филхармония, Видинската филхармония. Бил е концертмайстор на фестивалния оркестър в Сполето и на Симфоничния оркестър на Ню Хейвън, както и гост-концертмайстор на Кралския филхармоничен оркестър – Лондон, Кралския Шотландски национален оркестър, Националния оркестър на Уелс, Симфоничния оркестър на Академията „Санта Чечилия“ – Рим, Камерния оркестър Малер.

От 2008 г.  е концертмайстор на Лондонската филхармония. Концертира редовно с различни камерни формации в Уигмор хол, Лондон.