ВАНЯ ПЕШЕВА

Vanya PeshevaПървите концертни изяви на Ваня Пешева са още в ранна детска възраст, когато 9-годишна участвува в престижния международен форум асамблея „Знаме на мира“ в София. Следват множество награди от национални и международни конкурси, сред които са Националният конкурс „Светослав Обретенов”, Национална творческа среща за пианисти, Международният конкурс за пианисти „Димитър Ненов“, Международният конкурс за пианисти „Марсала” – Италия.

Завършва Музикалното училище в Плевен в класа на изтъкнатата педагожка Елеонора Карамишева и Националната музикална академия в класовете по пиано на проф. Марина Капацинская и по камерна музика на проф. Д. Козев и проф. Димо Димов. През 2000 г. получава покана да специализира в майсторския клас по интерпретация на проф. Карла Джудичи в Рим.

В нейния творчески път ползотворно влияние оказват контактите с изтъкнати музиканти като проф. Венцислав Янков (Франция), проф. Марчело Абадо (Италия), проф. Вебер (Швейцария), които пианистката осъществява в индивидуални занимания и чрез участие в майсторските им класове. В периода 1998 – 1999 г. преподава пиано в музикална академия в Куангджу, Южна Корея като паралелно с това осъществява активна концертна дейност в Сеул, Куангджу, Анян и др.

Концертира с успех като солист на повечето симфонични оркестри в страната. Нейната активна изпълнителска дейност включва солови и камерни рецитали в България, Италия, Испания, Македония , Швейцария, Южна Корея, записи в БНР, както и участия в престижни музикални фестивали, сред които „Мартенски музикални дни“, „Европейски музикален фестивал“, „Софийско лято“, „Златна лира”.

През 2010 година реализира и издава компактдиск „Клавирни сонати“ с произведения на Лудвиг ван Бетховен, Франц Шуберт и Сергей Рахманинов.

Преподава пиано и клавирен съпровод в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София.