ТРИО „АРТЛАЙН“

Artline Trio, 46 International Chamber Music Festival, 2010, Concert June 10

Андрий Васин (пиано) Започва да свири пиано от ранна възраст. Завършва музикалното училище „Николаев” в Киев и консерваторията „Чайковски” – бакалавърска и магистърска степен. Участва в различни камерни състави. От 2008 г. е член на камерния ансамбъл „Киев” и на “Артлайн” Трио. През 2008 г. е поканен за професор в консерваторията “Чайковски”.

Носител е на награди от различни национални и международни конкурси: национален конкурс “Шопен”, Украйна (1997 г., III награда), конкурс за млади пианисти Neuhaus, Украйна (1998 г., II награда), конкурс в памет на Хоровиц, Украйна (2005, V награда). Участвал е в VІІІ международен конкурс за пиано „Алисиа де Лароча” и в ХХІІ международен конкурс „Клара Хаскил”, Швейцария, 2007 г. и др. Солирал е на различни оркестри в Украйна с клавирни концерти от Моцарт, Лист, Сен-Санс, Прокофиев, с «Танц на смъртта” от Лист, “Рапсдодия в синьо” от Гершуин и др.

Кирил Шарапов (цигулка) Роден е през 1982 г. в семейство на музиканти. Започва да свири цигулка на 6-годишна възраст в Специалното училище за даровити деца, 10-годишен се изявява в клавирно трио, a 12-годишен дебютира като солист с концерт от Моцарт. Бил е ученик на E. Фелц, В. Левин, С. Мец, Х. Байерл, М. да Силва. От 2001 до 2005 г. е постоянен участник в музикалния проект „Музикални вечери“. Като камерен изпълнител е участвал в струнния квартет “Collegium” и камерния ансамбъл “Киев”. От 2008 г. е член на Артлайн Трио.

Има редица записи в Украинското национално радио.

Носител е на награди от различни конкурси: международен конкурс “Yamacha music foundation of Europa”, Украйна (2003 г., I награда); международен конкурс “Лисенко”, Украйна (2002 г., I награда); конкурс “Изкуство и образование на ХХI век”, Украйна (2002 г., I награда), международен конкурс за цигулари Kloster-Schantal, Германия (1999 г., диплом) и др. Печели награди и като участник в камерни състави, сред които I награда от международния конкурс „Klassik auf der Straße“, Швейцария, финалист е на XXX международен конкурс за камерна музика „Витолрио Гуи”, Флоренция, Италия, полуфиналист е на V международен конкурс за струнни квартети в Бордо, Франция, носител е на специалната награда „Френски лък” в Бордо, получава специална награда на международния конкурс за струнни квартети „Паоло Борчани”. . Участва в международния фестивал “Давид Ойстрах” в Парну, Естония, (2007), Киевски музикален фестивал (2007), ІХ международен музикален фестивал във Фовнебли, Франция (2008) и др. 

Анна Нужа (виолончело) Започва да свири на виолончело 7-годишна в специалното училище за даровити деца. Завършва консерваторията “Чайковски” в Киев. Още като студентка печели няколко конкурса: Национално състезание за студентски квартети, Москва, (1989 г., І награда), международен конкурс “Лисенко”, Украйна, (1992 г., І награда), Международен конкурс за камерни състави във Фризидзано, Италия (2002 г., I награда за инструментално дуо), Международен конкурс в памет на Хоровиц (2005 г., I награда в раздел за камерни ансамбли) и др. В периода 1994 – 1995 г. учи в международната академия „Моцарт” в Краков, Полша. От 1992 г. е член на камерния ансамбъл “Киев”, а от 2008 г. е част от “Артлайн” трио.

От 1997 г. е солист на Националната филхармония на Украйна, а от 1999 до 2008 г. преподава виолончело в консерватория „Чайковски” в Киев.